Om disktrasor
HISTORIA
Visste du att den typen av disktrasa vi använder här i Sverige faktiskt är en svensk innovation som uppfanns redan 1949 av Carl Lindquist? Han hade tröttnat på de vanliga bomullstrasorna som inte torkade särskilt torrt och ville utveckla en ny typ av trasa som kunde absorbera mer.
På företaget han arbetade, Nordisk Silkescellulosa AB, producerade man då en tvättsvamp som var cellulosabaserad. Han såg att den hade en enorm uppsugningsförmåga och ville överföra de egenskaperna till en ny sorts disktrasa. Han experimenterade hemma i sitt kök och körde tvättsvamparna i en köttkvarn och fick ut en massa som han pressade till en duk. Den svenska disktrasan var född! Ja, den här typen av disktrasa heter just det på engelska, the Swedish dishcloth!
VART FINNS DEN?
Faktum är att det endast är i Sverige, Finland och Tyskland som vår typ av disktrasa är en standardprodukt i varje hem och som vi inte klarar oss utan. I våra grannländer Norge och Danmark använder man ofta virkade disktrasor och i andra länder används ofta tunnare typer av trasor som inte suger upp särskilt mycket. I USA använder man ofta inte någon trasa alls! Där använder man istället hushållspapper till allt. Så med den svenska disktrasan kan man faktiskt spara in väldigt mycket papper också! Dessutom är det en naturlig produkt som består av cellulosa och bomull.
TA HAND OM DIN TRASA!
Många väljer att kasta sin illaluktande disktrasa efter några dagars användning. Det behöver man absolut inte! Först och främst rekommenderar vi att du efter användning sköljer din trasa i kallt vatten (inte varmt, för det gillar bakterierna!) och kramar ur den. Sedan hänger du upp den på en disktraseupphängning så att den kan torka ordentligt! Då undviker du att den snabbt blir sur och illaluktande!
Sedan när det är dags för en uppfräschning kan du slänga in den i tvättmaskinen och köra den på 60 grader. Alternativt kan du köra den i diskmaskinens översta fack, så blir den åter klar för att använda länge till! Du behöver alltså inte köpa en ny disktrasa så fort den blir lite äcklig utan kan tvätta den och då spara både pengar och miljön!